Una Supernova “supernova”

 

Una supernova és el resultat de la mort o l’explosió d’una estrella. La massa d’un d’aquests cossos sol ser, almenys, vuit vegades més gran que la del Sol.

Tot comença quan una d’aquestes estrelles esgota el seu combustible nuclear i no té prou energia per suportar la seva massa. Aleshores, els seus nuclis exploten cap a l’interior i formen una estrella de neutrons tot i que, si hi ha prou massa, pot esdevenir un forat negre. Durant el procés expulsa les seves capes externes a una velocitat de milers de quilòmetres per segon. El gas que es produeix aglutina en certa manera les restes de la supernova i forma nebuloses observables.

La supernova 1987a va ser la primera que es va poder observar en 400 anys i va aparèixer al començament de 1987 a la “Nube Mayor de Magallanes“. L’explosió va ocórrer, en realitat, fa 165.000 anys, el temps que va necessitar la llum per viatjar fins a nosaltres.

Fa pocs dies ha aparegut una nova Supernova a la galàxia NGC 6946, entre les constel·lacions del Cigne i Cefeu. És, doncs, una supernova “supernova”, que va explotar, en realitat, fa 16 milions d’anys.


Dades sobre la supernova 2017eaw

Position: RA 20h34m44s.238, DEC +60°11’36”.00
Location: 61″.0 west, 143″.0 north of the center of NGC 6946
Discovery: 2017/05/14.238 by Patrick Wiggins
Brightness: At maximum: 12.6 mag
Type of SN: IIP
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s